Utálod a hónap végét? Így bánj a pénzzel és nem fogy el!

Kategória: Diákélet | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 

Az egyetemmel, a kolival együtt jár a szűk havi költségvetés, az instant leves és az olcsó gyros is. Ezeket érdemes kipróbálni, legalább meglesz a sztori - de azért hosszú távon kár erre építeni. Változtass a folyamatos pénzszűkén, még azelőtt, hogy megcsömörlenél a májkrémtől és a sütőlekvártól!

Utálod a hónap végét? Így bánj a pénzzel és nem fogy el!

Fontos, hogy a pénzzel megtanulj bánni!


Pénzügyi kisokos - elolvasod, menni fog

 

Ahhoz, hogy jól tudj gazdálkodni a pénzzel, három dolog szükségeltetik:

1. jövedelem

2. tervezés

3. önfegyelem

 

Tudom, kicsit csücskösnek hangzik így, de nézzük végig és kitisztul majd.

 

Jövedelem

 

Diákként kétféle jövedelemre van lehetőséged, ösztöndíjra, támogatásra és diákmunkával keresett munkabérre. Az egyetemi, városi és megyei ösztöndíj-lehetőségeknek utána kell nézni: szociális és tanulmányi alapon is begyűjthetsz egyszeri vagy rendszeres ösztöndíjakat. A család támogatásával is lehet számolni, de persze azért az is véges.

Diákmunkából olyat érdemes keresni, amivel a legjobb hangulatban, a tudásodnak, személyiségednek megfelelő munkát végezhetsz: így tuti nem lesz kínszenvedés. Nem elég, hogy 1000 forinttól felfelé indulnak az órabérek, de akár már a leendő karrieredet is megalapozhatod. 

Tervezés

 

Nem kell túlspilázni, de egyszer érdemes átgondolnod és összeírnod a havi fix kiadásaidat: kolesz vagy albérlet díja, bkv bérlet, kötelező gyógyszerek, mobilszámla. Ha ezzel megvagy, akkor megnézzük, mi marad a jövedelmedből: ezt kell elosztani a kajapénzre, a megtakarításra és a szórakozásra.

Ha szűkös a büdzséd, akkor bizony tessék rászokni a főzésre: rengeteg pénzt megtakaríthatsz vele. Ha csak a hónap felében főzöl, akkor a másik felében már nem csak az “olcsó gyrosra” telik majd!

Megtakarítás alatt ne tízezreket érts: ez nem az az időszak, amikor megalapozod a nyugdíjas éveidet, ofkórsz. De ha havonta 2 ezer forintot félreteszel, akkor egy félév múlva már lesz 12 ezer forint a fiókodban. Ez pont elég arra, hogy megtoldd a kajapénzedet, ki tudj fizetni egy sürgős gyógyszert, vagy legyen pénzed egy extra hazaútra. Jó eséllyel nem kell hozzányúlni, de nem lesz para és ez a fő, nyugi van.

 

Szórakozást meg hadd ne ecseteljem: a belépők, hátizsákos túrák, sörök, néhány üveg töményebb nedű és a közös hambizások finanszírozására is kell keret.

 

Utálod a hónap végét? Így bánj a pénzzel és nem fogy el!

Egy kis otthoni sütögetés még nem a világ vége...


 

Önfegyelem

 

Amit megterveztél az előbbi pontban, azt tartsd be. Ha nem tudsz havi 2 ezret félrerakni, akkor csúsztass be ezrest, de tarts ki a megtakarítás mellet. Ne fald fel a kajapénzedet, hogy aztán otthon ülj savanyú fejjel, míg a többiek az arcukon pörögnek a parkban.

Ha úgy érzed, hogy kevés a havi kereted, akkor gondold végig, hogy egy egészséges életvitel mellett hogyan tudsz több munkát vállalni és máris egyenesben leszel.

Elsőre kicsit zorall, de ha ezt most megtanulod, akkor már az első fizetésed sem a gokart pályán fogod elverni és harmincévesen nem anyutól kell pénzt kérni a hétvégéhez… És azért ez a függetlenség a legnagyobb menőség!

 

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : önfenntartás, vásárlás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.