Pályaválasztás: mivel foglalkozik egy rendszergazda?

Kategória: Pályaválasztás | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az egyik első szakma, ami érdekelt titeket, amikor elindítottuk az Iránytű sorozatot, az a rendszergazda volt. Utánajártunk! Megkerestük Bélát, aki egy tárhelyszolgáltatónál rendszergazda, ő ügyel a szerverek biztonságos és folyamatos működésére. 

Pályaválasztás: mivel foglalkozik egy rendszergazda?

Egy népszerű szakma, amiről keveset tudunk


A rendszergazda feladata általában az egész informatikai hálózat karbantartása, a hozzáférések kezelése, a rendszer biztonságos működtetése. Egy tárhelyszolgáltatónál például ő figyeli, hogy egy-egy ügyfél ne terhelje túl a másokkal közösen használt szervergépet, hogy mindig elkészüljenek az adatokról a biztonsági mentések és hogy a szerverszámítógépek megfelelően legyenek beállítva, konfigurálva. Következzenek Béla válaszai! :)

Miért lettél rendszergazda?

Kicsi korom óta érdekelt az informatika, aztán amikor eljött a döntés ideje, hogy hova is menjek általános iskolából tovább két opcióm volt. Az egyik, hogy elmegyek egy gimnáziumba, ahol majd tanulhatok mindent, olyat is amit nem szeretek, vagy jelentkezem egy informatikai szakközépbe.

Utóbbi mellett döntöttem és jól tettem! Sosem voltam mintatanuló, de ami érdekelt, az ment és tanulni se nagyon kellett rá. Így is lettem az utolsó évben "Az iskola legjobb informatikusa"-verseny győztese.

Hol szerezted meg a szükséges tudást a rendszergazda munkához?

Az egyetemi jelentkezés során Óbudai Egyetemet jelöltem meg első helyen, de balszerencsésen alakultak a ponthatárok és 2 ponttal lecsúsztam. Bár tudom, több erősebb iskola is van a Gábor Dénes Főiskolánál, mégis ezt jelöltem meg második helyen: mindenképpen Budapestben gondolkodtam. Már akkor tudtam, hogy hiába vennének fel simán a veszprémi Pannon vagy a győri Széchenyi Egyetemre, egyik se lenne jó a jövőképem szempontjából. Így végeztem végül informatikusként Budapesten a GDF-en. 

Azóta rájöttem, hogy teljesen mindegy, hogy milyen papírod van, ha nem értesz igazán a szakmához. Szerencsére azóta bárhova megyek, mindenhova inkább a tudás a belépő, nem a papír.

Hogy néz ki egy átlagos munkanapod? Milyen feladataid vannak?

Ezt nehéz leírni, mert mindig más, de alapvetően meghatározó, hogy soha nem lankad a figyelem. Az ügyfeleket folyamatosan, 0-24-ben ki kell tudni szolgálni! Van, hogy ez több, van, hogy kevesebb feladattal jár, ezért nem tudom azt mondani mint egy könyvelő, hogy minden hónapban ugyanazok a feladatok.

Szokták mondani ránk, hogy akkor dolgozunk jól, ha nem dolgozunk: ez így is van. A nem várt eseményekre persze nehéz felkészülni. Általában ellenőrzöm, hogy minden működik-e, ha igen, akkor örülünk! :) Ha nem, akkor jöhet a hibafeltárás, majd hibaelhárítás. Aztán jöhetnek a napi feladatok, például a rendszeres biztonsági mentések felügyelete és ellenőrzése.

Pályaválasztás: mivel foglalkozik egy rendszergazda?

Nagyon keresett és izgalmas pozíció: téged érdekelne?


Milyen hard és soft skillek kellenek a munkád elvégzéséhez?

Legalább annyira fontosak a soft skillek mint a hard skillek, sőt. Ma már nem tud egy olyan fejlesztő, rendszergazda normális munkahelyen elhelyezkedni, aki nem képes gördülékenyen kommunikálni vagy együtt dolgozni másokkal. Lehet valaki szakmailag akármennyire nagyon jó, ha képtelenség vele szót érteni.

Konkrét ismeretek terén azt mondanám, hogy az Apache/PHP/MySQL az alapvető elvárás az én munkámban, de jól jön, ha konyít az ember a Dockerhez vagy a PHP és Ruby programnyelvekhez. Ugyanígy szükséges a hétköznapokhoz az angol nyelv, legalább alapszinten.
Az elméleti tudáshoz pedig rengeteg gyakorlati ismeret és tapasztalat is szükséges: ezeket évek alatt tudja csak az ember felszedni. Persze, állandóan van újdonság, folyamatosan tanulni kell, sosincs megállás. Aki megreked egy szinten, amellett egy pillanat alatt elszáguld a technológia.

Mit tanácsolnál annak, akit ez a szakma érdekel?

Legyen kitartó, gyakorlatorientált és ne féljen az új dolgoktól, ne riadjon meg a kihívástól. Nagyon jó, ha ki tud lépni a komfortzónájából, képes a folyamatos tanulásra. Ha ezek megvannak, akkor nagy probléma már nem lehet. :) Rugalmasnak, tanulékonynak és alkalmazkodóképesnek kell lenni: ne feledjük, hogy az SZTK-keretes programozók ideje már lejárt. ;)

Köszönjük Bélának a válaszokat! :)Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : tanulás, munkakeresés

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.