Mit csinál egy dalszövegíró?

Kategória: Pályaválasztás | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 Ahogy ígértem, ezen a héten szintén Borival folytatódik az interjú. A fordítás, az ideiglenes állatbefogadás és az ezerféle hobbi mellett Bori ugyanis dalszövegeket is ír, ráadásul nem is akármilyeneket. Egyike azoknak a háttérmunkásoknak, akik nem jutnak eszedbe, amikor egy slágert meghallasz a rádióban vagy épp ezredjére dúdolod otthon a dalt porszívózás közben. Mi kell ahhoz, hogy valaki dalszövegíró lehessen? Bori válaszolt. :)

Mit csinál egy dalszövegíró?

A dalszövegírás rengeteg apró kis részletből áll össze... érdekel, hogy melyek ezek?


Miért lettél dalszövegíró?

A dalszövegírás más irányból érkezett az életembe, mint a fordítás. Emlékszem, hogy 14 évesen kezdtem verseket írni és 15 éves voltam, amikor már angol nyelven dallamokat és dalszövegeket írtam, énekesi pályára készültem. Hangszeren sajnos nem játszottam, így végül ezek a dalok sosem készültek el.

Később, már az egyetem alatt, elkezdtem Koszi Janka énektanárhoz járni, neki mutattam meg a dalaimat. Mivel ők a zenekarával épp szövegírót kerestek, megkérdezte, lenne-e kedvem nekik írni. Azelőtt nem is gondoltam volna, hogy másoknak is lehet írni, de imádtam az ötletet! Attól a ponttól kezdve sok évig dolgoztunk együtt, és rengeteget dal született Jankával, később már a szólólemezére is.

Ő volt az, aki beajánlott az ismerőseinek, kezdetben az ő dalai által kerestek meg mások is. A szövegírás folyamatát egyszerűen imádom, feltölt, inspirál, az alkotás élménye számomra semmihez sem fogható.

Hol szerezted meg a szükséges tudást hozzá?

A dalszövegírás hogyanjával sokáig nem foglalkoztam, ez csak akkor merült fel, amikor másoknak kezdtem el írni. Hallgattam a Berklee Egyetemen egy online szövegírási kurzust és igyekeztem képben lenni más dalszövegírók munkáival.

Mondjuk sosem foglalkoztam a trendekkel: nekem az elsődleges szempont, hogy egy szöveg őszinte, hiteles és tartalmilag és prozódiailag egyaránt minőségi legyen. Ezen kívül viszont még persze rengeteg szempontot figyelembe kell venni egy szöveg írásánál. Nagyon szeretem ezt a fajta komplex gondolkodásmódot, ahol a kreativitás és a logikus gondolkodás találkozik.

Milyen hard és soft skillek kellenek a munkád elvégzéséhez?

A hard skillek közül az első, amit kiemelnék, az a kiváló nyelvhasználat a célnyelven. Ahhoz, hogy gondolatokat pontosan meg tudj fogalmazni és ezek mind illeszkedjenek a fent felsorolt szempontokhoz, kiegészítsék a dallamot, ahhoz nagyon magabiztosan kell használni az adott nyelvet. 

Csiszold az idegennyelv tudásod, ne rozsdásodjon! :) Csekkold le az aktuális munkáinkat!A soft skillekből nagyon sok minden szükséges, de azt hiszem ez minden kreatív szakmánál jellemző.

  • kreativitás
  • nagyfokú beleérző képesség, empátia
  • komplex gondolkodás
  • precizitás, pontosság, megbízhatóság
  • jó együttműködési és kapcsolattartó képesség, rugalmasság

Említetted az éneklést. Hogy állsz hangszeres tudással? Mit gondolsz, mit adnak ezek hozzá a dalszövegíráshoz?

Általános iskolás koromban több évig hegedültem, de az már nagyon régen volt. A szerelmem mindig inkább az éneklés volt, első körben otthon próbáltam gyakorolgatni, később pedig 6 évig tanultam a Magyar Hajnal Énekstúdióban.

Dalszöveget írni valószínűleg ezerképpen lehet. Nekem abszolút az éneklésből indult maga a dalszövegírás is, így számomra a kettő szorosan együtt jár. Mivel korábban énekeltem, tudom, mit kényelmes és jó énekelni, ez mindenképpen segít, hogy a szöveg gördülékeny legyen és hogy az egyes hangoknál az előadó számára könnyen kiénekelhető hangzókat tegyek egy-egy sorba.

Emiatt van az, hogy a szövegírás igencsak komplex, hiszen egyszerre figyelsz a belülről jövő kreatív tartalomra, az énekelhetőségre, a prozódiára, az előadó egyedi képességeire és stílusára, a nyelvtanra (ideértve a rím- és hangzóhasználatot), az érthetőségre, az összefüggésekre és a szöveg teljes felépítésére. Szerintem a dalszövegíráshoz bármilyen zenei előképzettség csak előny lehet.

Mit csinál egy dalszövegíró?

A komplex feladatok szeremeseinek


Mit tanácsolnál annak, akit a dalszövegírói szakma érdekel?

A dalszövegírás iránt érdeklődőknek azt ajánlom, írjanak a lelkükből. Ha pedig megrendelésre készül egy szöveg, próbáljanak meg minél több információt gyűjteni az előadóról, belelátni az elméjébe-lelkébe és az ő személyisége alapján megírni a szöveget.

A kezdő dalszövegírók nyugodtan keressék fel a már tapasztaltabbakat és akár kérjenek visszajelzést is, tanácsokat a fejlődéshez.

Köszi Bori! :)

Tehát, ha fontolgatod, hogy belekezd a dalszövegírásba, akkor itt az idő színesíteni és mélyíteni azt a nyelvtudást, körbenézni az online kurzusok és helyi képzések közt és addig is írni, írni, írni: senkire és semmire nem kell várni az alkotáshoz.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : tanulás, munkakeresés

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.