Jó, megírom az önéletrajzom - de mi is kerüljön bele?

Kategória: Diákmunka | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az önéletrajz megfelelő formátumát az előző bejegyzésben már kiveséztük. Most következzen a tartalom: mit írj bele és hogyan tálald? Összeszedtem egy vázlatot, ami te is alapján könnyen összeállíthatod az önéletrajzodat.

Jó, megírom az önéletrajzom - de mi is kerüljön bele?

Tudod mi szokott simán kimaradni a CV-kből? A telefonszám! xD Te figyelj rá, hogy beleírd! :)


1. Személyes adatok, elérhetőség

A legjobb, amikor valaki elküldi a csodálatosan megformázott életrajzát… a telefonszáma nélkül. Az e-mailjére pedig nem válaszol… Szerzett egy jó állást - valaki másnak. :)

Szóval szerepeljen a neved és az elérhetőséged az önéletrajzban mindenképp! :)

A kor nem biztos, hogy kell, bár az esetleges adókedvezmények miatt előny is lehet, ha még nem töltötted be a 25. évedet. A címed viszont fontos a munkahelynek is, hiszen onnan fogsz reggelente bejárni. Ebből látják, hogy ez mennyire egyszerű vagy bonyolult - hosszú távon senkinek se jó, ha napi 4 órát töltesz utazással a 8 órás munkádért.

2. Szakmai tartalom

Na, akkor térjünk ki a professzionális dolgokra… általában ugyanis szakmai önéletrajzot kérnek tőled a jelentkezéskor.

Valójában ezt úgy kellett volna írnom, hogy SZAKMAI !!!4!!44!!. Amikor egy állásra jelentkezést küldesz, az a cél, hogy behívjanak állásinterjúra. Lássuk be, az elmúlt húsz év hónap-napra pontos elszámolása legfeljebb az életrajzírónkat és a pszichoterapeutánkat érdekli. Az állásjelentkezésben sem fejtették ki az összes cégnél dolgozó ember feladatát. Szóval koncentrálj a lényegre! :)

Ha azt mondják, hogy 5 dolog kell a munka elvégzéséhez: 3 hard skill és 2 soft skill, akkor az önéletrajzunkkal válaszoljuk meg, hogy mi mennyire értünk ehhez a 3 szakmai dologhoz és mennyire erősségünk a 2 elvárt képesség.

Kérdés, hogy mennyi szakmai tapasztalattal rendelkezel, persze. De ha teljesen üres előtted a lap, akkor is találj rá módot, hogy kifejtsd, miért értesz az álláshirdetésben kért dolgokhoz, vagy miért tudod őket nagyon gyorsan megtanulni. Nyúlj vissza iskolai eredményekhez, egy szakkörhöz, családi kisegítéshez, gyakorlatként végzett munkákhoz, vagy akár a hobbidban elért dolgokhoz - nem csak a munkahelyen dolgozik az ember. :)3. Személyes jellemzők, bemutatkozás

Ez a kedvencem: nyugodtan hagyj az önéletrajzban két sort arra, hogy egy picit bemutatkozz. Ha hivatalos helyre jelentkezel, akkor sorold fel a személyes tulajdonságaidat: analitikus gondolkodásmód, kompromisszumkészség, jó csapattag, kommunikatív, pontos, precíz, proaktív/kezdeményező, stb.

A SOFT SKILLEK, AVAGY A KÉPESSÉGEK SOKSZOR MÉRVADÓBBAK EGY PÁLYAKEZDŐNÉL, MINT A HARD SKILLEK, VAGYIS A KONKRÉT TUDÁSANYAG. GONDOLD VÉGIG, HOGY MILYEN VAGY, AMIKOR DOLGOZOL! :)

Ha kevésbé formális az önéletrajzod, akkor akár kezdhetsz is egy pár soros bemutatkozással, ahol kiemeled a szakmai eredményeidet.

"Kezdeményező, tanulékony és megbízható munkaerő vagyok, ennek eredményeképpen a nyári munkám során két hónap után csapatvezetőnek neveztek ki és egy négy fős csoportot koordinálhattam. Szeretnék irodai gyakorlatot szerezni, ezért jelentkezem a megpályázott irodavezetői pozícióra."

Nem kell 2-3 sornál többet írnod sem a tulajdonságokhoz, sem a bemutatkozáshoz. De ez a kis rövid szövegrész akkor is személyessé teszi majd a jelentkezési anyagod, amikor a HR-es csak egy perc alatt átfutja, akár már 1-2 hét elteltével.

Igen, ez a bemutatkozós rész egy picit már olyasmi, mint a motivációs levél, vagy az önéletrajz kísérőlevele. Nemsokára jelentkezem egy részletesebb útmutatóval ezek megírásához is! :)

Addig is, csekkold le az aktuális állásokat! :) 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : önfenntartás, trükkök, tippek, munkakeresés

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.