Ismerd meg a Margit-szigetet - ezeket ne hagyd ki!

Kategória: Diákélet | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 

Ha nem budapesti vagy, akkor könnyen lehet, hogy a Margit-szigeten még csak a szökőkútnál jártál és a legjobb pontokat kihagytad! Pedig egy kellemes séta a természetben, méghozzá a város közepén, igazán egyedi és felejthetetlen budapesti programpont.

 

Ismerd meg a Margit-szigetet - ezeket ne hagyd ki!
 

A Margit-szigetről egy különleges arcát láthatod a városnak

Margit-sziget, te csodás

 

Rögtön a közepébe vágva: a Margit-sziget maga a sziget, a Margitsziget pedig a városrész elnevezése, csakhogy ne legyen egyszerű dolgunk.

Maga a sziget a 19. századig három szigetből állt. A 19. században már parkosították és kikapcsolódásra használták, egy-két nyaraló és villa épült rajta a kor előkelőinek. Az 1840-es években Széchenyi István javaslatára kezdtek el úszó- és evezős versenyeket rendezni a sziget mellett. De ekkor még folyamatosan küzdöttek az áradásokkal, amelyek néha 1-2 méterrel is elfedték a szigetet.

Majd a 19. század második felében gyógyvizet találtak, amely 1200 méter mélyből került a felszínre. Ekkor merült fel az ötlete egy európai színvonalú fürdőhelynek, ezért egyesítették a három szigetet. Így lett a Festő-szigetből, a Fürdő-szigetből, valamint a Nyulak szigetéből a Margit-sziget, valamint megemelték a sziget magasságát is 2 méterrel.

1900-ig csak csónakkal volt megközelíthető, akkor megépült a Margit-híd. De még 1919-ig belépőt kellett fizetni a szigetre lépéshez!

Belépő ugyan nem kell, de ha valami kis nasit vennél séta közben, akkor a legújabb állásainkkal könnyedén megkeresheted a költőpénzed! :) 

Napjainkban a Margit-sziget

 

A kis történeti kanyart azért iktattam be, hogy végképp tudjuk értékelni: számunkra már ingyen látogatható és gyalogosan is megközelíthető a csodálatos park a Margit-szigeten. Miért hagynád ki?

Ha a Margit-híd felől közelíted meg a szigetet, akkor az alábbi látnivalók mellett tehetsz egy kényelmes őszi sétát.

Először is ott lesz a Zenélő Szökőkút, ami mostanában már kifejezetten kortárs zenére táncoltatja a fénnyel festett vízsugarakat, pl. Ed Sheeranra megy a dizsi. Közhely, populáris, de attól még oltári jó!

Ha jobb oldalon továbbhaladsz, akkor ingyenesen meglátogathatod a Budapesti Állatkert Margitszigeti Vadasparkját. Itt láthatsz megsérült vadmadarakat, akik itt élhetnek tovább, illetve őzeket, kacsákat, pávákat.

Továbbmenve előtted lesznek a Domonkos rendi kolostor romjai - igen, itt élt Szent Margit, IV. Béla lánya. És te sétálhatsz a restaurált falak közt! :)

Ugyanígy a sziget jobb oldalán továbbhaladva láthatod a Szent Mihály kápolnát, majd elérkezel a 19. században Ybl Miklós tervei alapján elkészített gyógyfürdőig, ami ma Danubius Grand Hotel Margitsziget névre hallgat.

https://www.google.com/maps/@47.5257932,19.0450891,2324m

A szállodák mögött fordulhatsz és rögtön belefutsz a második zenélő kútjába a szigetnek. Onnan a park csodálatos japán kertjébe vezet az út, majd az ifjúsági tábor mellett vagy a Nagy-réten átvágva megpillanthatod az 1911-ben, modern vasbeton technológiával épült víztornyot.

Utána következik a Palatinus Strand, ahonnan mindenképpen vágj ki a Rózsakertbe. Mindig ápolt és szép! :) Az út és a rét között meglátod majd a ferences kolostor romjait és egy gótikus templomhomlokzatot - ezt nagyjából a Domonkos-rendi kolostorral egyidőben alapította és építtette IV. Béla.

Utána már csak a Hajós Alfréd uszoda épülete vár és visszaérsz lassan a szökőkúthoz újra.

 

 

Ismerd meg a Margit-szigetet - ezeket ne hagyd ki!
 


Romantikus naplemente a pároddal? Nincs ennél jobb helyszín!

 


 

Az én javaslatom: egy termosz meleg teával tökéletes lazulós, gondolkodós délutánt tarthatsz. Romantikus randiknak is pöpec helyszín, az újonnan nyílt, egészen korrekt büféépületekbe a hideg esetén be lehet majd ülni egy forrócsokira. Ha pedig sportosabb fazon vagy, akkor vár az 5,5 kilométeres futóút a szigeten körben.

 

Akár mozogsz, akár kikapcsolódsz, van egy varázslatos hangulata, hogy közrefog a Duna áramló folyama. A Margit-sziget évszázadok óta állja a folyó erejét és őrzi emlékeit: vedd ki a részed belőle te is!

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : szabadidő, utazás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.