Iránytű: ilyenek egy filmrendező hétköznapjai

Kategória: Pályaválasztás | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Ezen a héten Alexával beszélgettem, aki rendező és betekintést adott nekünk a filmezés világába. Ha te is ilyen pályán gondolkodsz, vagy csak érdekel milyenek egy filmrendező mindennapjai, akkor olvasd el ezt az interjút! :)

Iránytű: ilyenek egy filmrendező hétköznapjai

Rendezőként a munka minden nap izgalmas!

Miért lettél rendező? 

Azért, mert számomra ez a legjobb formája az önkifejezésnek. Egyszerre tudom használni az intuitív és a racionális oldalamat.

Hol szerezted meg a szükséges tudást hozzá?

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végeztem, ott tanultam meg az alapokat. Főleg abból tanultam sokat, hogy gyakorlati feladataink voltak, kisfilmeket kellett csinálnunk és ezeket utána közösen kielemeztük. Szükséges hozzá szakmai tudás, de azt gondolom, hogy ez csak elenyésző része a filmkészítésnek. Hiába ismer az ember dramaturgiai törvényszerűségeket vagy a montázselméletet: amikor új filmet kezdesz, olyan, mintha szinte a nulláról indulnál. Fel kell építened azt a világot és megtalálni annak a világnak a szabályait, egyszóval meg kell értened a saját ötletedet.Hogy néz ki egy átlagos munkanapod? Milyen feladataid vannak?

Egy átlagos munkanapom vagy forgatással vagy vágással telik. Egy forgatási nap átlagosan 12-14 órás, attól függ, hogy milyen jeleneteket veszünk fel, illetve, hogy dokumentum- vagy játékfilmről van-e szó. A rendező a film művészi koncepciójáért felel, az ő keze alá dolgozik az egész stáb, hogy megvalósuljon az elképzelése.
Egy vágási nap átlagosan 8 óra, lehet több is, de nagyon nagy koncentrációt igényel, utána romlik a teljesítmény. Először visszanézi az anyagot a vágó és a rendező, utána kiválogatjuk a jó jeleneteket, ezután elkezdjük felépíteni a filmet. Ez folyamatos párbeszédet kíván a vágó és a rendező között, egy hullámhosszra kell kerülniük. Gyakran mondják, hogy egy film sorsa a vágóasztalon dől el - ezzel mélyen egyet tudok érteni.

Iránytű: ilyenek egy filmrendező hétköznapjai

Te kipróbálnád, milyen lehet filmforgatáson dolgozni?

Milyen hard és soft skillek kellenek a munkád elvégzéséhez?

Hard skillek: logika, csapatmunka, precizitás, monotonitástűrés
Soft skillek: empátia, kreativitás, impovizációs készség, jó emberismeret

Mit tanácsolnál annak, akit ez a szakma érdekel?

Azt, hogy csináljon filmeket! Telefonnal, kis kamerával, nem számít! Gyakorlás közben lehet rájönni rengeteg dologra. Továbbá az is fontosnak tartom, hogy menjen ki az utcára, beszélgessen, forgasson emberekkel, mert nagyon fontos, hogy bármilyen műfajban alkot, legyen fogalma a körülöttünk lévő világról! Az emberre való folyamatos kíváncsiság a lényeg, a többi tanulható.

Köszönjük, Alexa! :)

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : munkakeresés, tanulás, szabadidő

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.