Iránytű a pályaválasztáshoz: mit csinál egy nyelvtanár?

Kategória: Pályaválasztás | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Jól megy a nyelvtanulás, élvezed az idegen kultúrák megismerését, szeretsz másokat tanítani: kacérkodsz a nyelvtanítással? Megkérdeztem Juditot, aki angol, német, olasz és magyar nyelven dolgozik tanárként, hogy mit is csinál egy valódi nyelvtanár. :) Következzenek a válaszai!

Iránytű a pályaválasztáshoz: mit csinál egy nyelvtanár?

Nyelvek kavalkádja és aki eligazít benne. Érdekel, hogy milyen egy nyelvtanári munka? Olvass tovább!


Miért lettél nyelvtanár?

A családunkban nagy hagyománya van a nyelvek és különböző kultúrák iránt érzett kiapadhatatlan tudásszomjnak. 2 év célzott spanyol-portugál-arab szak után úgy éreztem, hogy nem tudok eleget foglalkozni a többi nyelvemmel és így nyergeltem át alkalmazott nyelvészetre.

Eredetileg a főállású nyelvtanítás csak egy egyéves kitérő lett volna a PhD előtt, hogy még több gyakorlatra tegyek szert, csak aztán a sok sikerélmény és a folyamatos kihívások magukba szippantottak - ez volt 7 éve. Azóta is mérhetetlenül inspirál az, hogy a lehető legtöbb embernek megmutassam, mennyire értékes tudás, ha betekintést nyerünk más kultúrákba a nyelveken keresztül, illetve támogassam őket a nyelvi céljaik elérésében.

Hol szerezted meg a szükséges tudást hozzá?

A Cambridge-i egyetemen végeztem  BA és az MPhil képzést, ezután a budapesti IH Nyelviskolában szereztem CELTA képesítést. Azóta folyamatosan bővítem a tudástáramat szakmai irodalom olvasásával és különböző online/offline konferenciákkal.Hogy néz ki egy átlagos munkanapod? Milyen feladataid vannak?

Mivel vállalati és magánnyelvtanárként dolgozok, az átlagosnál jóval nagyobb szabadságot élvezek a napirendem kialakításában. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is, de számomra nagyon fontos volt, hogy a saját ritmusom szerint élhessek. Általában délelőtt tanítok cégeknél, ezt szakítom meg egy luxus hosszúságú kutyasétáltatós ebédszünettel, amit délután otthoni órák, illetve fordítási munkák követnek. Ez alól kivételt képeznek azok az időszakok, amikor intenzív tréningeket tartok - olyankor néhány napig, reggeltől délutánig külső helyszínen vagyok.

Milyen hard és soft skillek kellenek a nyelvtanári munkához?

A nyelvtanításhoz természetesen elengedhetetlen a célnyelv naprakész, autentikus ismerete és a célnyelvi országok aktualitásait is illik nyomon követni.

Amiről keveset beszélünk, de legalább ennyire fontos, az az érzelmi része. A nyelvtanulás, főleg felnőttképzésben, egy nagyon kiszolgáltatott helyzet, amikor intelligens, sikeres emberek azzal szembesülnek, hogy nem tudják az elvárásaik szerint kifejezni magukat.

Ezekhez a helyzetekhez és az esetleges mélypontokhoz, hullámvölgyekhez a tanulók életkorától és számától függetlenül empátiával kell viszonyulni, és bizony sokszor szükség van asszertív, de támogató kommunikációra.

Iránytű a pályaválasztáshoz: mit csinál egy nyelvtanár?

Cambridge-ben biztosan, de a magyar egyetemeken is találsz szuper nyelvi szakokat! :)


Mit tanácsolnál annak, akit ez a szakma érdekel?

Ma már számos környezetben lehet valakiből nyelvtanár, de érdemes kipróbálnia magát a lehető legtöbb helyzetben. Miután a szükséges nyelvi ismeretekkel és módszertani tudással felvértezte magát, vállaljon magántanítványoktól elkezdve, felnőtt lakossági tanfolyamokon át, középiskolás órákat is, hogy ráérezzen, melyik, milyen kombinációban a legvonzóbb számára.

Merjen kérdezni, látogasson el a lehető legtöbb nyelvtanároknak szánt workshopra, konferenciára (pl. NYESZE képzések), hogy megismerkedjen tapasztaltabb kollégákkal és színvonalas szakmai szereplőkkel.

Köszönjük szépen a válaszokat, Judit! :)

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : munkakeresés, tanulás, önfenntartás, utazás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.