Hogyan válassz szakirányt profin?

Kategória: Pályaválasztás | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Általában jól jön a segítség, mert sokszor első év után kell dönteni  a minorról, amikor az embernek még gőze sincsen az egészről. Ezért szedtem össze néhány szempontot és tippet, amelyek segíthetnek választani a rendelkezésre álló lehetőségek közül!

 

Hogyan válassz szakirányt profin?

Azt kell eldöntened, hogy mit akarsz csinálni, nem pedig azt, hogy mit akarsz tanulni


  1. Mit tanulnál?
  2. Azt tanítják?
  3. Hogyan akarod hasznosítani?

 

Ha ezeken végigfutsz, akkor garantáltan közelebb leszel az ideális szakirányodhoz. Nézzük akkor végig!

 

Mit tanulnál?

 

A szakodon tanultak alapján lassan kezd kialakulni, hogy mely területeket találod érdekesebbnek a többinél. Ha van olyan, ami megmozgat, izgalmasnak érzed és képes vagy belemerülni a tanulásba, akkor arrafelé keresgélj.

 

Azt tanítják?

 

Itt csobban bombát az elképzeléseid medencéjébe a valóság. Megvan, hogy mi érdekel, van hozzá passzoló szakirány… de tényleg erről szólnak a kurzusok? Kérdezz meg néhány felsőbb évest és gyűjts információt. Az egyetemek működése néha egy rejtély, de előfordul, hogy egy-egy meghirdetett szakirány képzési minősége vagy anyaga nem az igazi. Jobb, ha előre tudod, hogy mire számíthatsz!

 

Hogyan válassz szakirányt profin?

Ha van szabadidőd, vállalj diákmunkát, hogy minél több helyen kipróbáld magad


 

Hogyan akarod hasznosítani?

 

Ha meglesz ez az egész pakk elméleti tudás, magadra nyalod minden oldalát a tankönyvnek, akkor hogyan szeretnéd alkalmazni a hétköznapokban? Milyen állásokra fogsz tudni jelentkezni? Milyen cégek működnek az országban, akik a területeddel foglalkoznak? Google a barátod, az álláshirdető portálok és a céges karrieroldalak az infóforrásaid lesznek.

  

Az utolsó bónuszkérdés pedig az lesz..

 

hogy neked való ez az egész? A személyiséged ismeretében szeretni fogod a dolgos hétköznapokat?

 

Ennek eldöntésében két dolog segíthet: megnézed, hogy milyen képességeket várnak el az álláshirdetésekben. Megfelelsz ezeknek? Precíz vagy? Csapatjátékos? Bírod a monoton feladatokat?

 

A másik tipp, hogy beszélj valakivel a szakmából. Ha nincs olyan ismerősöd, aki képben lenne, akkor szimplán húzz fel a Linkedinre és nézz körül a cégek dolgozói között. Dobj ki 1-2 üzenetet és ha pozitív választ kapsz, akkor tedd fel a kérdéseidet.

 

Igazából mindkettő könnyebb, ha diákmunkás vagy. Kipróbálhatod magad a téged érdeklő szektorban, kapcsolatba kerülhetsz hasonló végzettséggel rendelkező szakemberekkel és jobban megismerheted magadat, hogy miként szeretsz dolgozni.

 

Nem véletlenül nehéz minort választani: egy ilyen döntés sok mindent meghatároz és sok paramétert kell szem előtt tartani. Remélem, hogy tudtam ebben segíteni és könnyebb lesz majd a szakirányválasztás számodra! :)

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : tanulás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.