Hogyan tudsz jó önéletrajzot írni?

Kategória: Diákmunka | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az önéletrajzírás olyan egyszerűnek hangzik: összedobok egy CV-t, aztán elküldöm a jelentkezésemet a munkára. Aztán fél órával később még mindig a gép előtt ülsz és izzadtságcseppek gördülnek a homlokodon… Word, Europass, grafikus önéletraz, szakmai CV, pdf, magyarul, angolul, magyarul ÉS angolul, fotóval, anélkül, korral, anélkül: ott egye meg a fene az egészet!

Éreztél már így? Akkor ez az pár tanács segíteni fog, hogy legközelebb gördülékenyen összeállíthasd a profi életrajzodat! :) 

Hogyan tudsz jó önéletrajzot írni?

Egy jó önéletrajzzal az állásinterjúra is nagyobb esélyed van


ARANYSZABÁLY: MINDIG IGAZODJ A MEGPÁLYÁZANDÓ ÁLLÁSHOZ!

Az önéletrajz formátuma

Első lépésként mindig nyugodtan puskázz az álláshirdetésből: milyen önéletrajzot kértek? Ha ragaszkodnak hozzá, hogy angolul legyen, akkor küldd úgy. Ha direkt Europass formátumot kértek, akkor ne rakj össze egy szivárványszínű Photoshop-varázst.

Ha nem írták bele, akkor pedig indulj ki a munkahelyből. Ha formális, hivatalos helyre jelentkezel, akkor maradj valami egyszerű, letisztult, leginkább szöveges formátumnál. Ha egy startuphoz vagy kreatív céghez, akkor mehet egy egyedi, grafikus önéletrajz, visszafogott színekkel.

Ha még pályakezdő vagy, akkor állj meg egy oldalnál, de később se legyen két oldalnál hosszabb az önéletrajzod. Nem életrajzot írsz, csak önéletrajzot.

A szerkezet, a felépítés

A jó önéletrajz pillanatok alatt áttekinthető. Használj címeket, kiemeléseket, hogy szépen elkülönüljenek a különböző részei a CV-dnek. Kerüld el a cirádás, nehezen olvasható betűtípusokat vagy harsány színeket, mert ezek sokszor inkább riasztóak vagy nehezítik az olvasást.

Most csak az interjúig kell eljutnod, majd ott jobban kibontakozhat a személyiséged!

Hogy mi kerüljön bele? 

Személyes adatok, elérhetőségek, egy kép, egy pár soros szakmai (!) bemutatkozás, az álláshoz illeszkedő ismereteid, a fizetési igényed, ha kérik, és a szakmai tapasztalataid. Erre még visszatérünk, de a szakmaiság fontos! :)

FONTOS TIPP: MENTSD EL SZERKESZTHETŐ VÁLTOZATBAN AZ ÖNÉLETRAJZODAT ÉS MINDEN ÁLLÁSNÁL FRISSÍTSD AZ ADATOKAT!

Hogyan tudsz jó önéletrajzot írni?

Az önéletrajzba befektetett munka hamar megtérül


Egy jól eltalált fotó

Ez néha a legnehezebb dió, tudom. Az ember épp azért akar melózni, hogy legyen pénze, amiből majd telik egy jó fotót megcsináltatni… fordítva nehezen megy.

Mindig öltözz fel a munkához igazodva, ha bizonytalan vagy, akkor inkább kicsit elegánsabban!

róbálj meg megkérni egy ismerőst vagy a telefonnal készíteni magadról egy egyszerű, semleges, szürkés háttér előtt, egy éles, fényes profilképet magadról. A mellkasod még benne lehet egy kicsit és a fejed felett is maradjon némi üres tér a képen. Egy picit mosolyoghatsz, de maradj hivatalos.

Alapvető elvárások: ne egy szupermarketben lőjj egy szelfit, ne legyen köldökig érő a dekoltázsod, ne figyeljen a fejeden a napszemüveg, ne az autóban feszíts és ne a bogrács mellett kevergesd a szülinapi pörköltöt. Légy professzionális! :)

A fentiek alapján már egy profi önéletrajzot állíthatsz össze! :) A tartalommal kapcsolatban is vannak kérdéseid? Nemsokára megválaszoljuk azokat is!Ha megvagy, dobd is át, és jelentkezz az AtlaszDiák elérhető állásaira, dolgozz magas órabérekért! ;) 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : önfenntartás, tippek, munkakeresés

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.