Halottak napja a világban

Kategória: Diákélet | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

November eleje hagyományosan a megállás és megemlékezés időszaka. Ahogy a természet elcsendesedik és a nappali köd állandósulni látszik, két olyan ünnep is elérkezik, amelyek egy kis lelki megpihenést is megkívánnak tőlünk.

Halottak napja a világban

Ebben az időszakban nagyobb szerepet kap a megemlékezés


 

Halottak napja és Mindenszentek - mi a különbség?

A két ünnep különböző eredetű, mégis naptári közelségük miatt sokakban mára összemosódtak. A Mindenszentek hagyományosan egy katolikus ünnep, amin a megdicsőült lelkekért imádkoznak, Halottak napján, november másodikán ugyanakkor a „még tisztítótűzben lévő lelkekről” emlékeznek meg - ez a szokás vezetett el a mai formájában is ismert temetői látogatásokhoz.

Halottak napja a világban

Nem csak a magyar népi kultúrában van jelen a halottakról való megemlékezés november első napjaiban.

A leghíresebb „változata” a mexikói Día de los Muertos, amely több filmet, rajzfilmet is inspirált - bizonyára te is találkoztál már a kicsit bizarr, virágokkal díszített, sápadt koponyákkal az interneten. 

Mexikóban november első két napján a családok hagyományosan összegyűlnek, és közösen megemlékeznek a halottaikról: a kedvenc ételeit eszik, a kedvenc dalait énekelik vagy csak jókat sztoriznak róla az étkezőasztalnál. 

Halottak napja a világban

Ahány kultúra, annyi szokás


A mexikóiak szerint a halál nem csak keserű, de édes is lehet - éppen ezért koponyáknak tűnő édességekből készítenek házi oltárokat a halott tiszteletére és egy különleges, csontokat formáló kenyeret is sütnek, kifejezetten ennek a napnak a tiszteletére.

Számunkra különösen ünnepelnek például a finnek is, akik november elsején sötétedés után gyűlnek össze a temetőkben, ahol gyertyafényekkel és örökzöldekkel díszítik fel a szeretteik sírját, amit később egy nagy lakomával is megünnepelnek. Ezen a napon, amit Kekrinek neveznek, különleges illóolajokat használnak a szaunák felfűtésekor, amivel megpróbálják visszacsábítani szeretteiket egy utolsó közös szaunázásra. Nagyon finn megoldás :)

Ázsiában is különlegesen emlékeznek meg a halottakról. Míg Kínában papírpénzt égetnek az elhunyt sírjánál, hogy a lelke ne szenvedjen hiányt semmiben, Japánban egy többnapos ünnep során először hazavárják a szellemeket, hogy aztán pár nap múlva folyóra eresztett lámpásokkal segítsék visszatalálni őket a túlvilágra.Szívesen megismernél más kultúrákat, hagyományokat? Járd be a világot a saját fizetésedből! Katt ide és fusd át az aktuális álláshirdetéseinket!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : életmód, utazás, szabadidő

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.