Gólya-iránytű - Így igazodj el az egyetemen!

Kategória: Diákélet | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 

Augusztusban lezúztátok a gólyatábort, megismerkedtél a szaktársaiddal. Szeptemberben kezdődik úgy igazán az egyetemi élet: erről viszont még túl sokat nem tudsz. Ha szerencséd van, akkor van a közeledben egyetemista haver, barát, testvér, szülő, aki segít majd eligazodni - de ez nem feltétlenül van így.

Összeszedtük azokat az alapvető infókat, amiket ismerned kell az egyetemi életben való eligazodáshoz.

Következzen egy kis iránytű, hogy sikeresebben vedd az első évet!

Gólya-iránytű - Így igazodj el az egyetemen!

Milyen órákra kell kötelezően bejárni? Megmutatjuk!


Neptun

 

A rettegett online tér, ami mindig szuperül és gördülékenyen működik - kivéve, amikor szükség lenne rá. Ezen az egyetemi platformon keresztül tudsz ügyintézni, tárgyakat felvenni, vizsgákra jelentkezni, itt vezetik a személyes adataidat, pénzügyeidet és az elektronikus indexedet is, amibe a jegyeid kerülnek majd.

Minden évben közzéteszik, hogy egy-egy funkció mikor válik elérhetővé: ha 16.00-kor indul a tárgyfelvétel, akkor javaslom, hogy 15:45-kor már szobrozz ott bejelentkezve, hogy ne csússz le a legjobb helyekről és időpontokról. Miközben a jobb tanárok óráira próbálsz bekerülni, a poén kedvéért majd néha kidobál a rendszer, de ez hozzátartozik a sporthoz, amelyet egyetemi életnek hívunk.

 

Kreditrendszer

A bolognai folyamat részeként jelent meg a kreditrendszer. Ez egy általános mértékegység lenne, amivel mérhető az alapképzés (Bsc, BA) és a mesterképzés (Msc, MA) alatt nyújtott teljesítmény. Egy kredit harminc tanulmányi munkaórát jelent - ergo egy egy kredites tárggyal 30 órát fogsz foglalkozni. Legalábbis elméletben… Ergo egy nehéz tárgy legalább 3-4 kreditet kell, hogy érjen. Persze, vannak egyetemek, ahol a kurzus során a túlélésért kepesztesz, leszoksz az alvásról és a végén 2 kreditet ér a diplomádhoz…

Az egyetem teljesítéséhez elég szabadon veheted fel a tárgyaidat, de érdemes figyelni, hogy 40 kredit egy félévben már elég masszív teljesítményt igényel. Ha pedig 2 félév alatt sem teljesítesz 30 kreditet, akkor az állami támogatott tanrendtől elköszönhetsz, szóval érdemes átgondoltan elosztani a tárgyakat és a három év alatt teljesítendő 180 kreditet a félévek között. Zsonglőrködj jól a kreditekkel, energiával és idegszálakkal! ;)

  

Meglátogatni az órát

 

Az előadások általában nem kötelezőek, de a szemináriumokon, gyakorlatokon illik megjelenni. 3 hiányzás után bukod a tárgyat a félévre és nem nagyon lehet kikunyerálni más alternatívát, úgyhogy érdemes számolni.

Első évben a jófej tanárok azért a 2. hiányzás után küldenek egy üzenetet Neptunban, hogy ugyan, édes szívem merre kóborolsz… Nekem ez mentette meg az egyik első éves szemináriumomat konkrétan. Mert hogy jó kislányként én ott ültem minden órán, a harmadik emeleten… csak épp egy másik Sz-betűvel kezdődő nevű tanár gyakorlatán és nem a sajátomon, két teremmel arrébb. :D Szerencsére engedtek átjelentkezni és elsikáltuk, még mielőtt kivágtak volna a tárgyról a harmadik hetemen.

 

Tanulmányi Osztály

 

Ez az a hely, ahol a kérvényeid, kéréseid meghallgattatásra találhatnak és innen érkezhet a diákigazolvány matricád is. Általában közepesen kiégett, maximálisan túlterhelt ügyintézők várnak, akik ennek ellenére azért elég kedvesek.

 

Gólya-iránytű - Így igazodj el az egyetemen!

Kemény a menet a diplomáig, de megéri! :)


 

HÖK

 

Fú, ez nagyon egyetemfüggő. Az elmúlt évek hírei alapján kb. sejted, hogy vannak a HÖK-ben tollászkodó érdekemberek, akik tíz évre belevetették magukat az egyetemi ellátórendszerbe és a kollégiumba, aztán kb. szervezik a gólyatábort, meg vannak elhivatott diákok, akik tényleg a jogaidat képviselik és segítenek a tanárokkal szemben is boldogulni. Idővel kitapasztalod majd, hogy kitől érdemes segítséget kérni.

Elsőre tudom, kicsit karcosan hangzik, de alapvetően jó buli ez. A kollégiumi sztorik, a szétpartizott éjszakák, a 400 forintból varázsolt vacsik, a hajnalig tartó közös tanulások majd jól összekovácsolják a társaságot és kiélvezheted azt az intellektuális pezsgést, ami az egyetemi élet sajátja.

Üdv a gólyák között, jó egyetemi éveket kíván neked az AtlaszDiák egész csapata! :)

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : tanulás, önfenntartás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.