Felismered a kávédat növényként? Ezt nézd!

Kategória: Diákélet | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Nem kérdés, hogy Európától Ázsiáig a kávé az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb ital. Nagyon sokféleképpen készítik, önmagában a kávéimádat viszont úgy tűnik, hogy a világ minden táját érinti. De vajon honnan jön és hogyan kerül a boltokba, azután pedig a csészédbe?

Felismered a kávédat növényként? Ezt nézd!

Felismered a képen a kávét? Így néz ki maga a termés!


Termesztés

A világ legnagyobb kávétermő vidékei Etiópia, Jemen, Brazília, Vietnam, Kolumbia és Indonézia területén találhatók. A kávé két fő fajtáját valószínűleg jól ismered: arabica és robusta. Ezek különféle igényű növények, az arabica a kényesebb. A cserjék növekedéséhez erősen párás, meleg klíma kell és 4 évig is eltart, mire a növény a magvetés után betakarítható gyümölcsöt hoz. 

Szüretelés és tisztítás

Ne gondold, hogy a legminőségibb kávékat mára már nem szabad kézzel szedik! A szüretelés ugyan lehet gépi is, azonban a kézi szelektálás hozza a legprecízebb eredményt, hiszen így kiválogathatók a sorban ténylegesen megérett gyümölcsök, míg a gépi szüretelés válogatás nélkül az összes gyümölcsöt begyűjti.

A kávébabot rejtő gyümölcs leginkább egy cseresznyére hasonlít, a magot pedig száraz vagy nedves eljárással vagy ezek kombinációjával szokták leválasztani a gyümölcshúsról. A kávé ízvilága már itt befolyásolható, hiszen a nedves feldolgozás gazdagabb, teltebb aromát hoz, míg a száraz eljárás édeskésebb, közepes intenzitást eredményez. 


Pörkölés

Tudtad, hogy a koffein csak a pörkölés során szabadul fel a kávébabban? A robusta alapvetően több koffeint tartalmaz, az arabicából viszont többféle ízvariáció hozható ki. A márkák azzal tudnak leginkább játszani, hogy milyen hőfokon, mennyi ideig pörkölik és a különféle kávéterméseket hogyan kombinálják keverékké.

Felismered a kávédat növényként? Ezt nézd!

A tradicionális a sötét, olasz pörkölés, az újhullámos kávézókban pedig világos pörköléssel találkozhatsz!


Őrlés és kávékészítés

Az őrlés minősége szintén hatással van a kávé végső karakterére és rendkívül fontos az is, hogy a pörkölt kávét már ne nagyon érje fény, nedvesség és levegő. A növény fajtája, a termőterület sajátosságai, a szüret, a kezelés, a pörkölés és az őrlés mind-mind változtat az ízen. Azt pedig már biztos tudod, hogy a kotyogósban és a hatalmas, karos kávégépekben is más-másféle karakterű kávéital készül. 

Egy növény, ezerféle íz… Most már láthatod, hogy nem véletlenül ekkora biznisz a világban a kávéipar. Neked melyik a kedvenced?

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : életmód, vendéglátás, ajánló, szabadidő

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.