5 tanács, amit fogadj meg, ha most érettségizel!

Kategória: Diákélet | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Előtted is sokan jártak már ugyanitt: a 18. születésnapod környékén vagy, friss felnőtt, mármint papíron - egyébként ugyanúgy sulis vagy... Itt az érettségi. Vizsgák sora, amire 4-6 éve készítenek, mármint papíron - fene tudja, hogy hogyan fogsz teljesíteni élesben. Teli vagy görcsökkel, miközben mindenki azt szajkózza, hogy az érettségi semmi, ne izgulj, lazán menni fog.

5 tanács, amit fogadj meg, ha most érettségizel!

A tanuláson kívül még néhány dologgal készülhetsz: többet érnek!


1. Az érettségi tényleg nem para: gondolj rá tanulási lehetőségként!

Nem fogom folytatni a "ne izgulj"-típusú, jó szándékú, ámde megfogadhatatlan tanácsok sorát. Félned nem kell, viszont tök alap, hogy izgulsz. Mindenki izgul! Ez az első olyan vizsgahelyzet, aminek úgy érezheted, hogy komoly tétje van. Tekints rá úgy, hogy ugyan tök izgulva, de haverok, barátok és ismerős arcok között van lehetőséged először kipróbálni magad. 

2. Hagyj időt az agyadnak!

Vizsga előtt extrém teljesítményre vagyunk képesek: kávétól, teától és energiaitaltól pörögve száz oldalakat nézünk át. Aztán a vizsgára megérkezve az agyunk teljesen üres, és bájosan integet a távozó koffein után. Ne szívasd meg magadat: annyi tanulást tervezz be, ami még reális. Aztán hagyj magadnak pihenőidőt, hogy az agyadnak legyen ideje feldolgozni a tanultakat.

3. Gondoskodj a testedről!

Full idegeskedve, próbálsz minél több anyagot újra és újra átnézni. Lesarcolod az alvásidőt, magadhoz öleled a kávés bögrét és koncentrálsz. Valójában érettségi előtt egy kiadós alvásra van szükséged, egy tápláló reggelire és némi egészséges nasira napközben.

Szerezz be néhány energiaszeletet, vágj fel gyümölcsöt és vigyél magaddal elég vizet! Így ha várnod is kell, nem fogsz lemerülni a vizsga előtt.

5 tanács, amit fogadj meg, ha most érettségizel!

Egy kis bekészített gyümölcs sokkal jobban fog esni, mint a tejcsoki!


4. BEVEZETÉS, TÁRGYALÁS, BEFEJEZÉS!

Mit fogsz csinálni, amikor kicsit szédülve kihúzod a tételedet, bármelyik tárgyból? Elbotorkálsz egy szabad padig, leülsz és azon kattogsz, hogy basszus, érettségizel. A teljes agyblokkolás ellen használd a gyerekkorunk óta belénk programozott szerkezetet: bevezetés, tárgyalás, befejezés.

Amikor végiggondolod, hogy mit kell mondanod, vagy írnod, akkor vezesd fel a témát, tárgyald azokat a részeket, amiket tudsz és zárd le a mondandódat 1-2 mondattal, összefoglalva a feleletet. Profibb leszel és nyugodtabb!5. Igazából nincs olyan nagy tétje - gondold végig a legrosszabb esetet!

Tudom, épp azon igyekszel, hogy NE GONDOLJ arra, hogy mi van, ha nem sikerül. Én most mégis arra kérlek, hogy de, gondolj rá. Nem csak, hogy gondolj rá, de gondold végig lépésről lépésre. Az érettségin szinte mindenki átmegy. Ha mégis te vagy az a szerencsétlen, aki megbukik vagy csak nem azt a jegyet kapja, amit akart, akkor mi történt? Másik szakra mész? Keresel egy munkát és jövőre megismétled?

Aztán akkor mi van? :) Az egyetemet, sőt a munkahelyeiket is otthagyják az emberek néha, mert meggondolják magukat. Ha végiggondolod, akkor a lehető legrosszabb forgatókönyv sem annyira durva. Nincs mitől félni! :)

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, akkor felkészültebben és nyugodtabban vághatsz bele a vizsgázásba! :) Látni fogod, hogy hogyan bírod a lámpalázat, hogy kezeli az agyad a terhelést, mennyire tudsz feloldódni. Levonod ezeket a tanulságokat és később az egyetemi vizsgákon és az állásinterjúkon már sokkal profibb leszel. Szóval ez most nem is stressz, hanem fejlődési lehetőség. ;)

Az Atlasz Diákszövetkezet egész csapata szorít neked, nektek! Egy kalappal! ;)

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : tanulás

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Atlasz Éva

Az Atlasz csapatának szövegelésért felelős tagja, aki ellátja a kontentre éhes lelketeket hasznos és szórakoztató bejegyzésekkel. :)

Az Atlasz Iskolaszövetkezet 2015 óta szállítja a legmenőbb diákmunkákat a tanulóknak, hallgatóknak. Ha magas órabéreket és príma szakmai lehetőségeket keresel, akkor az AtlaszDiáknál a legjobb helyen jársz!

Weboldal: www.atlaszmunkak.hu
Facebook itt: www.facebook.com/AtlaszDiak
Bettibot, aki segít munkát találni: http://m.me/diakmunka

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

 

 

 Értesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.